Godišnjica ZOI 84 Sarajevo

"Još od sarajevskih igara ne bješe ljepših dana"

 

Zimske olimpijske igre održane 1984. g. bile su najveći sportski događaj u bivšoj Jugoslaviji. Organizacija ove manifestacije je po svemu bila specifična, jer je ispoljavala zajedništvo, spremnosti i duh svih građana da se uspije, a Sarajevo ostane zauvijek u najljepšem sjećanju i sportista i organizatora. Svako od nas starijih je po nečemu zapamtio detalje tog događaja.

Svi se sjećamo da je bilo veoma malo snijega na planinama oko Sarajeva dan prije početka Olimpijade. Nije tada bilo vodenih topova i umjetnog snijega. A onda je pao snijeg u cijeloj BiH gotovo pola metra, noć prije svečanog otvaranja igara. Svi smo bili sretni, koji smo putem malih ekrana pratili dešavanja, osim onih što su morali razgrtati i odvoziti višak snijega. Po priči aktera tih događaja, svi su učestvovali u akciji čišćenja: civilna zaštita, vojska, radnici, obični građani.

I drugu stvar smo svi zapamtili. Neki konobar je pokušao u Sarajevu, filmskoj zvijezdi Kirku Daglasu, koji danas živi svoju 101. godinu naplatiti ćevape ko' za današnjih 50 KM.
Na sportskom planu smo najviše očekivali od Slovenaca, koji su prirodno bili nadareni za zimske sportove. U to doba oni su za košarku bili "tarabe", a mi za zimske sportove. Najviše se očekivalo od Bojana Križaja u slalomu i Primoža Ulage u skijaškim skokovima. Primož Ulaga je bio i favorit za medalje prema našim prognozama, jer je imao sjajnu sezonu prije početka Igara. Međutim jedan drugi Slovenac-Jure Franko je osvojio srebrnu medalju u veleslalomu, prvu i jedinu za bivšu SFRJ i bacio naciju u trans. I danas ta medalja predstavlja mnogo više od samog sportskog uspjeha, ona je simbol jednog vremena.

Ipak bilo je tu i razočarenja. Primož Đulaga, kako ga prozvaše Sarajlije, na jednoj od skakaonica doskoči na pretposlednje, možda čak i zadnje mjesto. Taj neuspjeh se ne zaboravlja, što je i sâm Ulaga potvrdio u nedavnom intervjuu jednom listu. Međutim,rijetko se spominje u medijima i jedna pobjeda hokejaške reprezentacije Jugoslavije na olimpijskom turniru u hokeju na ledu. Ako me sjećanje ne vara, na otvaranju turnira u hokeju na ledu, nošeni na krilima frenetičnih navijača u dvorani "Zetra" naši hokejaši su pobijedlili Italiju. Bila je to senzacionalna pobjeda, koja se uklapala u čitavu olimpijsku bajku.

Titulu princeze iz olimpijske bajke ZOI-ja ponijela je klizačica Katarina Vit (Witt), članica reprezentacije tadašnje Istočne Njemačke. Osvajanje zlata u Sarajevu bila je najava nevjerovatne karijere, u kojoj je bila dvostruka olimpijska pobjednica, četiri puta svjetska prvakinja, šest godina vladala je evropskim kontinentom...

Šta reći danas? Ostaje nam samo po uzoru na onu "Od Kulina bana i dobrijeh dana" da kažemo. "Još od sarajevskih igara ne bješe ljepših dana".

Za redakciju: Razim Slanjankić