Daleko je Rusija : Komentar nakon neuspjeha reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u fudbalu Rusija 2018.

Nakon izjava selektora Baždarevića da bi volio ostati na kormilu reprezentacije BiH i u narednom periodu, trebalo bi na društvenim mrežama postaviti forume sa jednim jedinim pitanjem je li drug Meša zaslužio da bude selektor  reprezentacije BiH i u sljedećem kvalifikacionom ciklusu. Ja bih kliknuo opciju NE. Evo i zašto?

  • Začuđujuće je da se drug Meša od onako skromnog igrača pretvorio u megalomana kao trener, pa da ne vidi da ničim nije ostavio pečat u svom trogodišnjem stolovanju ekipom BiH.
  • Trener Mehmed Baždarević za trajanje svog cjelokupnog trenerovanja nije uspio postaviti igru ili taktiku koja ima glavu i rep. Da je bilo toga ne bi nam igrači u većini utakmica djelovali potpuno izgubljeno, gdje se ne zna ko šta igra i ko šta namjerava na terenu.
  • Poznata je činjenica da trener nije igrač pa da bude odgovoran za propuste u igri, ali je takođe poznato i da je trener odgovoran za psihičku i taktičku pripremu tima. Toga očigledno nije bilo, inače ne bi gubili dobijene utakmice (bodove) poput one u Grčkoj ili na Kipru.
  • Neshvatljivo je da je naš tim dva puta nasjeo na provokacije Grka, koja znajući da ne može igrački parirati našem timu uz pomoć provokacija u Grčkoj i Zenici uspijeva isposlovati kazne za naš tabor. Najprije kazna za selektora Baždarevića, pa onda i suspenzija stadiona Bilino polje u Zenici. Tako danas imamo Grčku koja se plasirala u baraž, što joj je i bio cilj, a nama ostaje žal za propuštenim. Ovom prilikom iskreno se nadam da Grci neće dalje od baraža zbog nesportskog ponašanja u duelu sa nama.
  • I na kraju ovdje treba spomenuti i ulogu potkupljenih medija koji su nekritički izvještavali o formi i igri naših igrača u inostranstvu,koji kada dođu da igraju za reprezentaciju po pravilu ne pokažu ništa, pa se pitamo zbunjeno koje ovdje lud?

Dakle, da rezimiramo iz ugla običnog navijača, koji još uvijek dobro vidi: Selektoru Baždareviću, Adio. Novom rukovodstvu želimo da sastavi sasvim novi tim bez dosadašnjih lažnih zvijezda, tim koji će imati motiva da se, ako ništa bori za  grb i zastavu BiH, jer u naredne četiri godine dolazi zgusnut raspored takmičenja: Liga nacija, Euro 2020, Kvalifikacije za SP 2022. i tako dalje, gdje će trebati dosta mladih igrača.

ZA REDAKCIJU: R.S. 11.10.2017.g.

U nastavku tekst sa drugih portala:

STATISTIKA NE IDE U PRILOG BAŽDAREVIĆU

Tokom nepune tri godine boravka na klupi BiH Baždarević je upisao 25 utakmica (brojimo i domaći meč protiv Gibraltara za koji je Baždarević bio suspendovan) u kojima je zabilježio 15 pobjeda, četiri remija i šest poraza. 


Gledajući samo kvalifikacione mečeve, u 18 utakmica izbrojao je 10 pobjeda, tri remija i pet poraza. U sedam prijateljskih mečeva imao je pet pobjeda, remi i poraz.

Pobjede je upisivao protiv Gibraltara (2), Estonije (2), Andore (2), Kipra (2), Izraela i Velsa u kvalifikacionim mečevima te protiv Švicarske, Danske, Japana, Luksemburga i Albanije u prijateljskim mečevima.

Remizirao je protiv Grčke (2) i Irske u kvalifikacionim mečevima te protiv Austrije u prijateljskom susretu.

Poraze je skupljao protiv Belgije (3), Irske i Kipra u takmičarskim, odnosno od Španije u prijateljskim mečevima.

Nije teško zaključiti kako je njegova najveća pobjeda upisana protiv Velsa (2:0) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine, ali je važno napomenuti da je Vels ustvari proslavio taj poraz, jer je svakako nakon posljednjeg zvižduka glavnog sudije meča saznao da putuje na Euro uprkos porazu.

Najteži poraz Baždarević je upisao od Kipra u ovom kvalifikacionom ciklusu, a težini poraza posebno doprinosi činjenica da smo na poluvremenu vodili rezulatatom 2:0 te na kraju izgubili 3:2.

Rezultatski, najpozitivniji segment Baždarevićevog boravka na klupi je osvajanje Kirin kupa u

Japanu gdje su srušeni Danska nakon penala i Japan u regularnom dijelu meča. Posebno je bilo važno to što je Baždarević na tom turniru igrao s igračima koji ne dobijaju mnogo šansi u reprezentaciji te da je koristio igrače koji su u tom trenutku igrali u Premijer ligi BiH (Aleksandar Kosorić, Haris Duljević, Miroslav Stevanović, Almir Bekić...)

Najgori podatak u eri Baždarevića je taj da je u tri meča protiv Belgije upisao tri poraza uz 11 primljenih golova te da je na dva gostovanja na Kipru naš tim primio pet golova. Kipar je, inače, u posljednje tri godine u 20 odigranih mečeva postigao 20 golova, pri čemu je 11 puta utakmicu završio bez postignutog gola.