Projekti na očuvanju kulturnog nasljeđa i tradicije

Maj 2012. godine.

  • Dokumentarno muzički program - Saz na kuli Gradaščevića čiji je autor Razim Slanjankić. Snimljen na kuli Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu, a nosilac aktivnosti je bio Klub sazlija koji djeluju pri našem Društvu. U filmu su angažirani profesionalni i amaterski glumci, te sazlije koje djeluju pri Klubu sazlija “Preporod” u Srebreniku i sazlije iz Tuzle.

Juni 2012. godine.

  • Prvi međunarodni Festival saza i sevdaha Srebrenik - FESS ljetna pozornica Doma kulture. Učestvovalo 15 sazlija iz regije sjeveriostočna Bosna. Podijeljene diplome svim učesnicima manifestacije. Projekat podržalo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Januar 2013. godine.

  • Uređene su tri emisije na NTV JATA kojima se promovira bošnjački identitet putem sevdalinke i tradicionalnog instrumenta saz s nazivom “Divan o sazu”. Nosilac aktivnosti je bio klub sazlija koji djeluje u sklopu “Preporoda", a autor projekta je Razim Slanjankić

Juli 2013. godine.

  • “Saz u mojoj avliji” autora Razima Slanjankića -Emisija o sazu koja je predstavila klub sazlija BZK “Preporod”. Program je realizovala TVTK.

Oktobar 2014. godine.

  • Petnaestog oktobra 2014. realizovan je projekt pod nazivom “Srebrenika nema do Travnika”, u saradnji sa NTV Jata .Njime je prikazana smotra sazlija BZK “Preporod” OO Srebrenik, kao jednog od oblika promocije kulture, tradicije i običaja ovih prostora.

Februar 2015. godine.

  • februara, 2015. godine u okviru manifestacije "Dani Povelje" Održana tradicionalna manifestacija “FESS, Festival saza i sevdaha Srebenik, dr. Hašim Muharemović”, na kojoj je učestvovao veći broj interpretatora sevdalinke na tradicionalnom instrumentu sazu. Organizator i voditelj projekta Razim Slanjankić.
  • Festival saza i sevdaha, dr. Hašim Muharemović, FESS - Srebrenik, 2016. U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Srebrenik, u okviru obilježavanja 683. rođendana grada Srebrenika, održana je manifestacija “Festival saza i sevdaha, dr. Hašim Muharemović, FESS Srebrenik – 2016.“, kojim su se organizatori, učesnici i publika, na simboličan način zahvalili ovom velikom umjetniku na slavi, koju je glasom i sazom pronio širom svijeta. Ova manifestacija u svojoj osnovi promovira izvođenje sevdalinke uz saz i afirmira kulturno naslijeđe i tradiciju Bosne i Hercegovine. Sve izvedbe, uglavnom iz bogatog repertoara dr. Hašima Muharemovića bile su popraćene zvukom, a uz nastup folklorne sekcije “Udruženja mladih” Tinja, najmlađih sazlija, učesnika do 12 godina, braće Muratović, pjevačice sevdalinki Lejle Zahirović iz Dubokog Potoka uz pratnju Miralema Selimovića na sazu, nastupili su i sazlije: Rajko Simeunović iz Bijeljine, Sulejman Šarić iz Tuzle, Enes Imamović iz Mihatovića kod Tuzle, te domaće snage: Mehmed Šiljić iz Ćojluka, Razim Slanjankić iz Špionice Donje,Osman Suljkanović iz Ćojluka, Ahmet Hogić iz Srebrenika i Mustafa Muminović iz Hurema.

Avgust 2016. godine.

  • Realizacija projekta naziva “Smotra sazlija Tuzlanskog kantona” Autor projekta Razim Slanjankić. Ovaj program je urađen u saradnji s Radio-televizijom Tuzlanskog kantona (RTV TK). Sniman je na lokalitetu Starog grada Srebrenika, tokom augusta, 2016. godine. U programu je učestvovalo 10 (deset) sazlija s područja Tuzlanskog kantona, koji su se predstavili izvođenjem sevdalinki uz saz.

Decembar 2016. godine.

  • Realizacija projekta “Medijska popularizacija saza” Članovi kluba sazlija BZK "Preporod" Srebrenik gostovali u emisiji Pjesmom o Bosni”, koja se emitira na Radio-televiziji Tuzlanskog kantona (RTV TK). Gostovanje u spomenutoj emisiji imalo je cilj promovirati tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme, sevdalinke, koje se izvode uz tradicionalni žičani instrument saz.Voditelj projekta Razim Slanjankić.