Projekti obilježavanja značajnih datuma i događaja

Mart 2013. godine.

  • Prvog marta održana je svečana sjednica BZK "Preporod" Srebrenik povodom Dana nezavisnosti BiH.

Septembar 2013. godine.

  • Tribina “Popis 2013” sa predavačima prof. dr. Senadinom Lavićem, prof. dr. Omerom Ibrahimagićem , mr. Nerminom Tursićem, Plava sala - Dom kulture.

Decembar 2013. godine.

  • 25. 11. 2013. Svečana sjednica BZK "Preporod" povodom obilježavanja Dana državnosti BiH - Jedanaestog jula 2014. je održana komemorativna akademija/sjednica povodom obilježavanja genocida u Srebrenici, a prigodni referat podnio je Nermin Tursić. Tema referata je poslužila kao poziv na zajedničko učešće u kreaciji strategije “bošnjačke kulture pamćenja” od koje zavisi naša budućnost i budućnost naših narednih generacija.

Novembar 2014. godine.

  • Na redovnoj sjednici BZK “Preporod” OO Srebrenik u novembru 2014. pokrenuta je inicijativa da se dosadašnji nazivi osnovnih i srednje škole na području općine Srebrenik (koje se baziraju na teritorijalnoj osnovi npr. OŠ Duboki Potok, I i II OŠ Srebrenik, OŠ Podorašje, Špionica itd.) promijene u nazive istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, politike koji dolaze iz reda bošnjačkog ili bosanskohercegovačkog nacionalnog prostora.

April 2015. godine.

  • aprila, 2015. godine. Održana izložba slika “Palestina u srcu”, u zajedničkoj organizaciji BZK “Preporod” Srebrenik, Ambasada Palestine u BiH, Udruženje “Palestinska zajednica u BiH” i Udruženje “Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva”. Izložbu je otvorio ambasador Palestine u BiH, Rezah Namura.Voditelji aktivnosti Dedić Esad i Nermin Tursić.

Juni 2015. godine.

  • juna, 2015. godine. Održan sastanak predsjednika općinskih organizacija “Preporoda”kojem je prisustvovao i predsjednik “Preporoda” BiH, prof. dr. Senadin Lavić. Tom prilikom je održana promocija Godišnjaka BZK “Preporod” Sarajevo, a promotori su bili Senadin Lavić i Nermin Tursic.

Avgust 2015. godine.

  • august, 2015. godine. U povodu obilježavanja 826 godina od potpisivanja Povelje Kulina bana, na platou Starog grada Srebrenika, u organizaciji BZK “Preporod” OO Srebrenik i Arhiva Federacije BiH, održan je okrugli sto o temi: “Povelja Kulina bana i njen značaj za državnost BiH” i “Izložba slika Povelja Kulina bana“. O temi na okruglom stolu su govorili dr. Edin Mutapčić, mr. Nermin Tursić, direktor Arhiva FBiH, Ademir Jerković i Mirza Suljagić, prof.

Februar 2016. godine.

  • Tribina „Muslimani u Evropi - Stanje i perspektive“ Organizirali smo u saradnji s Medžlisom IZ-e Srebrenik i Centrom za kulturu i informisanje - Narodna biblioteka Srebrenik, u okviru svojih redovnih aktivnosti, tribinu naziva „Muslimani u Evropi − Stanje i perspektive“. Tribina je otvorena prigodnom dobrodošlicom, koju je prisutnima uputio moderator tribine mr. Damir ef. Babajić. Predavač, doc. dr. Amir Karić održao je vrlo interesantno predavanje na spomenutu temu. Govorio je o muslimanima u Evropi, ali i šire, o stanju muslimana i njihovim trenutnim životnim perspektivama.

Juli 2016. godine.

  • U organizaciji BZK „Preporod“ Srebrenik, 8. jula 2016. godine, u Plavoj sali Doma kulture, Srebrenik, održana je tribina i Komemorativna akademija naziva „Bošnjaci i Srebrenica, 1995. - 2016.“ Gosti predavači su bili, uvaženi prof. dr. Senadin Lavić, pred-sjednik BZK “Preporod” BiH, prof. dr. Sead Avdić i mr. Mehmed Žilić, kojisu govorili o genocidu u Srebrenici, kao i uzrocima koji su prethodili kataklizmi Podrinja. Tom prilikom je poručeno da se ožive sjećanja i njeguje potreba obilježavanja „Dana genocida - dana Srebrenice“, koji trebaju i moraju biti čvrsto usađeni u kolektivnu svijest svih Bošnjaka, a posebno mladih. Srebrenica je otvorena rana svakog Bošnjaka i normalnog čovjeka ovog svijeta. Ako zaboravimo Srebrenicu, zaboravit ćemo 250.000 nevino ubijenih civila, ali na taj način zaboravljamo i sami sebe, kao i ono što jesmo i što nam je u genima zapisano.

Novembar 2016. godine.

  • Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Održana svečana sjednica Izvršnog odbora BZK “Preporod” Srebrenik, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Tom prilikom je dr. Nermin Tursić podnio prigodan referat o značaju Dana državnosti Bosne i Hercegovine.