VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

Bosanski saz kao dio evropskog naslijeđa

Bosanski saz kao dio evropskog naslijeđa

 

Manifestacija "Bosanski saz kao dio evropskog naslijeđa" se održava širom Tuzlanskog kantona

BZK „Preporod“ Srebrenik učestvuje u 3 programa:

  • Okrugli sto na temu desetogodišnjice smrti Dr Hašima Muharemovića u Tuzli
  • Koncert udruženja sazlija TK u Gradačcu
  • Program: „Hašim deset godina poslije“ u Srebreniku

“Bosanski saz kao dio evropskog naslijeđa” naziv je manifestacije kojom Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, zajedno sam osam institucija kulture, obilježava Dane evropskog naslijeđa.

Tradicija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa seže od 1985. godine i od tada joj se pridružilo 50 zemalja, među kojima i Bosna i Hercegovina. Na taj način se kroz razne manifestacije u evropskim zemljama ukazuje na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.
Tako će u okviru Dana evropskog naslijeđa u periodu od 22. septembra do 6. oktobra 2022. godine u sedam gradova/općina Tuzlanskog kantona biti realizirani brojni programi, radionice, okrugli stolovi, predstave i koncerti, koji za cilj imaju promociju bosanskog saza i svega što se veže uz ovaj instrument, koji se duboko ukorijenio u bh. kulturu i tradiciju.

Velika manifestacija je najavljena na press konferenciji održanoj u BKC TK u Tuzli 19.09.2022.
Centralni dio manifestacije je koncert tri udruženja sazlija sa područja Tuzlanskog kantona koji će biti održan 28. septembra na Kuli Husein-kapetana Gradaščevića. Na koncertu će nastupiti udruženja sazlija “Avdo Vrabac” Tuzla, “Sevdah” Živinice i “Preporod” Srebrenik.