VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

Svečanom akademijom u Srebreniku obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Svečanom akademijom u prelijepom ambijentu Doma kulture, uz vrhunski kulturno-zabavni program, u Srebreniku je uz prisustvo predstavnika društvenog, vjerskog i političkog života obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prisutnima se prvo obratio predsjedavajući Gradskog vijeća Srebrenik Mato Matijević koji je svim građankama i građanima Srebrenika i Bih čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, nakon čega je svečani referat povodom ovog bitnog datuma podnio gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić. On se prisjetio važnih trenutaka u bogatoj historiji naše države te istakao zajedništvo koje nas povezuje. Posebno se zahvalio svima koji su pridonijeli i pridonose razvoju Srebrenika.

Ovogodišnje obilježavanje Dana državnosti u Srebreniku svakako je bilo dosta kvalitetnije u odnosu na prethodne godine. U sklopu kulturnog programa publika je mogla uživati u koncertu sevdaha i klasične muzike u organizaciji BZK „Preporod“ Srebrenik. Posjetioci su imali mogućnost da uživaju u vrhunskoj izvedbi sevdaha i klasike Dženane Šehanović na klaviru, te sopranistice Dženane Huseinagić te u nastupu Hasić Kenana – opernog soliste zajedno sa pratnjom na klaviru Samre Ibrahimović.

Hasić Kenan se publici predstavio izvedbom Zemljo moja tisućljetna i Žute dunje.

Dvije Dženane su se predstavile sa nekoliko sevdalinki od kojih izdvajamo: U Stambolu na Bosforu, Razbolje se sultan Sulejmane, Moj dilbere, Iz kamena voda tekla, Kradem ti se u večeri i druge.

Prije svečane akademije, brojne delegacije položile su cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u periodu 1992-1995. godine, kao i na partizansku spomen kosturnicu u centru Srebrenika poginulim u periodu 1941-1945.

Ovo je poslije dužeg vremena bio zajednički projekat Grada Srebrenika i BZK „Preporod gradsko društvo Srebrenik“, kojim se doprinosi unaprjeđenju kulturne saradnje ove dvije institucije.

Prema riječima gradonačelnika Adnana Bjelića, BZK „Preporod“ Srebrenik je organizacijom kulturnog programa povodom obilježavanja Dana državnosti BiH podigao ljestvicu na najviši nivo kulturnih dešavanja u Gradu Srebreniku. Ove riječi prvog čovjeka Grada Srebrenika svakako ohrabruju BZK „Preporod“ Srebrenik da i dalje nastavi prezentacijom vrhunskih aktivnosti, a sve „ za sreću doma i naroda“, kako je to davno u jednom stihu napisao dr Safvet beg Bašagić.