ISTORIJABZK "Preporod" Srebrenik

Hamza Imširović - Srebrenik kroz historiju

Dok o Srebreniku mislimo kao o mladom i malom gradu, on takav sigurno nije. Njegovo ime spominje se davne 1333. godine u povelji Stjepana II Kotromanića kojom Dubrovčanima prepisuje Ston i Pelješac.

Važan tada je bio, važan i dalje jeste, sve od 1333. preko Osmanskih osvajanja do rata u Bosni Hercegovini ostao je siguran i snažan. Čuvali su ga najhrabriji i najbolji borci, koje su ovi prostori vidjeli, sve do zadnjeg daha i zadnjeg atoma snage. Od 1333. pa sve do danas velike tačke u razvoju Srebrenika predstavljaju vrhunac moći Bosanske države za vrijeme Tvrtka I Kotromanića, ugarski sukobi, Osmanska okupacija, austro-ugarska vladavina, dva svjetska rata i ratovi u Bosni. Srebrenik ima i veliku povezanost sa banovima kao što je Stjepan II Kotromanić koji je boravio u gradu Srebreniku.

Na vrhuncu moći Bosanske države Srebrenik je imao veliku stratešku i političku važnost za sjeverne granice tadašnje banovine. Bila je uključivana u velike pregovore, bitke, sukobe i odbrane. Nevjerovatno je koliko se ovaj grad i Gradina održao u ovu vrijeme uz sve napade i okupacije.

Za vrijeme ugarskih ratova Srebrenik je 1363. godine bio opsjednut od strane vojske ugarske. Unatoč svim naporima Srebrenikse održao kao pravi „tvrdi grad“. Velika nesreća koja je zadesila vojsku ugarske je gubitak državnog pečata što je možda bio i razlog za daljnje sukobe.

Oko 1512. godine na prostore Srebrenika dolaze Osmanlije. Veliki trenutak za historiju Srebrenika i Bosne. Dolaskom Osmanlija dolaze i velike promjene na prostore Srebrenika. U to vrijeme Srebrenik je podijeljen na dvije nahije, Srebreničku i Jaseničku.

U vrijeme Austro-Ugarske okupacije Srebrenik nije pružio veliki otpor okupirajućim snagama. Odlaskom Turaka sa prostora Bosne i Srebrenika stanovništvo je u početku nezadovoljno, ali kasnije se ispostavi da će Austro-Ugarska donijeti veliki napredak u privredi Bosne i Hercegovine izgradnjom puteva, škola, bolnica itd.

Prvi svjetski rat započevši u Bosni imao je velikog utjecaja na Bosnu i Srebrenik. Srebrenički vojnici imali su obaveze da sudjeluju u pohodima vojske Austro-Ugarske. Dok je Austro-Ugarska vojska imala svojih bitaka, Bosna je vodila svoj rat.

Drugi svjetski rat je bio za Bosnu težak i veoma napet. Na Srebrenik napadi počinju već 1942. godine od strane i njemaca i četnika i ustaša. Uz duge i mukotrpne borbe ovaj period staje 4. oktobra 1944. godine kada partizani zauzimaju prazan Srebrenik.

Jedan od zadnjih velikih trenutaka za historiju Srebrenika je odbrambeno-oslobodilački rat 1992.-1995. Rat na području Srebrenika ne počinje odmah 1992. Počinje pucanjem srpskih snaga na sanitet u području Potpeća. Ubijanjem dvojice vozača saniteta i jednog medicinskog radnika počinju napadi i agresija na ovaj prostor Bosne i Hercegovine. Prvo bombardovanjeSrebrenika desilo se 30. avgusta 1992. godine. Na području Srebrenika djelovale su 3 brigade:
 - 212. brdska brigada Srebrenik
 - 211. oslobodilačka brigada
 - Špionička bojna/bataljon 108. pješačke brigade HVO Ravne Brčko

I tako od spominjanja pa sve do danas Srebrenik ostaje „tvrd grad“ sa svojim ljudima i Gradinom na vrhu Majevice koja motri čitav grad i pazi na sve opasnosti.


 Autor: Hamza Imširović.