KULTURNO NASLIJEĐE I TRADICIJABZK "Preporod" Srebrenik

Završeni 508. Dani Ajvatovice

Okupljanjem vjernika na jednom od najvećih dovišta muslimana u Evropi, koje je sedam kilometara udaljeno od Prusca, završeni su 508. “Dani Ajvatovice” kojom se obilježava sjećanje na islamskog učenjaka i derviša Ajvaz-dedu.

Nepovoljne vremenske prilike utjecale su na to da se u Pruscu okupilo tek oko hiljadu vjernika koji su na Ajvatovačkoj livadi prisustvovali zatvaranju manifestacije “Dani Ajvatovice” koja se više od 500 godina obilježava na ovim prostorima.

Nakon prolaska kroz stijenu Ajvaz-dede gdje je proučena dova, na Ajvatovačkoj livadi prisutnim vjernicima se obratio reis-u-ulema u BiH Husein ef. Kavazović koji je kazao kako stoljećima sjaji iskra bosansko-muslimanskog duha na kojoj svi vjernici očituju pripadnost islamu i domovini Bosni i Hercegovini.

"Pitaju nas šta je Ajvatovica, ona je duhovna spoznaja snage i jedinstva bosanskih muslimana. Svake godine dolazimo ovdje da pokažemo i obnovimo našu snagu i umet. Iz ovih dana ćemo ponovo biti na testu da pokažemo sebi i drugima koliko smo vitalni kao narod, svjesni svojih korijena, naše zemlje, njenog postojanja spremnosti na žrtvu da je podižemo čuvamo i branimo, kazao je Kavazović te dao smjernice vjernicima za lijep i miran život.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet bosanskih muslimana. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je pohod dobio ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. stoljeću u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.