VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

Gradsko društvo BZK “Preporod” Srebrenik obilježava “Dan Preporoda”

pogibija braće morića

U okviru obilježavanja “Dana Preporoda”- 20. februar, BZK “Preporod” gradsko društvo Srebrenik pridružuje se matičnom odboru BZK “Preporod” u Sarajevu i podružnicama u zemlji i inostranstvu organizacijom programa - promocija knjige “Pogibija braće Morića" autora prof dr Envera Imamovića, koja će se održati dana, 22.02.2022, sa početkom u 19 sati u prostorijama JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik.

Promotori ove knjige su Fahrudin Sinanović novinar i književnik iz Kalesije i Sadil Mehmedović profesor bhs jezika i književnosti iz Srebrenika.

U umjetničkom dijelu programa Baladu o braći Morić će govoriti učenik Gimnazije u Srebreniku Amar Muratović.

U muzičkom dijelu programa nastupit će Ahmet Hogić koji će uz saz izvesti čuvenu verziju pjesme o smrti braće Morić, Ferman stiže iz Stambola.

O samoj knjizi autor prof dr Enver Imamović je rekao:

– Riječ je o historijskom romanu, a kad se kaže historijski roman, i kada ga piše historičar kao ja, to je onda opis jednog vremena, u ovom slučaju opis Sarajeva od prije 250 godina i upravo u to vrijeme su živjeli braća Morić. Kažem historijski zato što unutra svi događaji koji se opisuju, oni su autentični, prikupljeni na osnovu historijskih podataka, a to su arhivska građa, narodna predanja i junački spjevovi, odnosno balade o njima jer to su ličnosti koje su dale pečat toga vremena Sarajeva.