VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

Promocija knjige "Hadžibeg autora Kemala Čopre

U Srebreniku dana 23.04.2024. održana promocija knjige „Hadžibeg“ autora Kemala Čopre

Hadžibeg 1

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Srebrenik u Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku održana promocija pete knjige “Hadžibeg” pod nazivom „Jah, šta ćeš“, autora Kemala Čopre.

“Hadžibeg” je zbirka kratkih priča u kojima autor opisuje mahale i sela Bosne i Hercegovine te oslikava specifičan način života i govora na ovim prostorima.
Sve je počelo kada je pod pseudonimom Uzeir Hadžibeg počeo na Facebooku pisati kratke priče. Za kratko vrijeme stekao je preko 5.000 “prijatelja” i preko 3.000 ljudi koji ga svakodnevno čitaju i prate.

Hadžibeg 2

Hadžibeg je najpoznatiji cvijet bosanskih avlija, simbol iskonske ljubavi prema domu, a knjiga “Hadžibeg“ je jedno veliko bogatstvo bosanskoga jezika i iskonskog bosanskog govora, zvučnih i prelijepih bosanskih kovanica, turcizama, humora.

Kemal Čopra je rođen 1962. godine u Sarajevu gdje je davnih osamdesetih studirao književnost na Filozofskom fakultetu. Ljubav prema pisanju zapostavio je sve do pojave interneta, kada se aktivno vraća pisanju kao osnivač, urednik i autor mnogih web portala.
Napisao je i izdao dvije knjige koje su u vrlo kratkom periodu pronašle put do srca mnogih čitalaca širom svijeta. Ono što vrijedi napomenuti je da Čopra svojim načinom izražavanja i pisanjem priča starog dede Uzeira ustvari čuva bosanski duh i mentalitet našeg čovjeka kao i podneblja iz kojeg dolazi. Nema insana koji se neće pronaći u pričama dede Uzeira ili pak iz svake priče izvući korisnu pouku i poruku. Zbog toga knjige Hadžibeg kupuju i stari i mladi.

U programu su kao moderatori uzeli učešće nastavnice bosanskog jezika i književnosti Alma Bajrektarević i Nasiha Avdić. U muzičkom dijelu programa nastupio je Ahmet Hogić uz saz.