VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

Dani evropskog naslijeđa u Srebreniku: Održana izložba i promocija publikacije posvećene dr. Hašimu Muharemoviću

Izložba slika 2

JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, dana 04.10.2022, bila je domaćin programa “Izložba i promocija publikacije Hašim deset godina poslije”, a povodom obilježavanja desete godišnjice od smrti Dr. Hašima Muharemovića – velikana saza i sevdaha.

Program je otvorio direktor Centra Mirza Ibrišimović, a o značaju umjetničkog djela Dr Hašima Muharemovića govorili su: Razim Slanjankić, predsjednik BZK Preporod Srebrenik, Sadil Mehmedović profesor bos. jezika i prof dr. Izudin Kešetović. U umjetničkom dijelu programa nastupio je sazlija Ahmet Hogić.

Izložba slika 1

Ovaj kulturni događaj dio je manifestacije “Dani evropskog naslijeđa” koje Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona zajedno sa osam institucija kulture iz TK obilježava manifestacijom “Bosanski saz, kao dio evropskog naslijeđa”. Dani Evropskog naslijeđa obilježeni brojnim programima u nekoliko lokalnih zajednica u TK u protekle dvije sedmice, a trajat će sve do 6.oktobra.

“Dani evropskog naslijeđa” i počeli su okrugli stolom u BKC TK na kojem se govorilo o liku i djelu istaknutog sazlije dr. Hašima Muharemovića. Eminentni stručnjaci iz akademske zajednice, ustanova kulture, medija i drugih oblasti, govorili su o djelu doajena bosanske sevdalinke i bosanskog saza dr. Hašimu Muharemovića, koji je kao umjetnik, muzičar sazlija i pjevač ostavio dubok trag u očuvanju tradicije saza i sevdalinki. Jedan od najboljih balkanskih sazlija i poznavalaca sevdalinke. Autor je mnogobrojnih pjesama, među ostalima i čuvene “Sa Gradačca, bijele kule”, koju mnogi smatraju narodnom pjesmom i po kojoj ćemo ga uvijek pamtiti, kao i „Srebrenika nema do Travnika“ i brojnih drugih. Mnogima je bio uzor i učitelj u sazu.