VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

U Srebreniku održana Promocija Monografije BZK „Preporod“ Srebrenik 1995- 2022.

U okviru manifestacije Dani Povelje u Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku, dana 20.02.2023, održana je promocija Monografije BZK Preporod 1995-2022, u okviru obilježavanja 120 godina od osnivanja kulturnog društva Bošnjaka Gajret, čiji je pravni sljednik današnji „Preporod“.

Predsjednik BZK „Preporod“ Srebrenik Razim Slanjankić na samom početku je prisutne upoznao sa ulogom i značajem Preporoda kroz historiju, te njegovim aktivnostima u 2022 g. i odao priznanje svima onima koji su u proteklim godinama i decenijama dali svoj doprinos razvoju ovog društva.

Promotor monografije BZK Preporod Srebrenik 1995-2022, bio je Dr Edis Bajić, predsjednik zajednice općinskih/gradskih društava BZK Preporod TK.

U toku trajanja ovog programa uručene su zahvalnice svim dosadašnjim predsjednicima Preporoda, članovima upravnih odbora, rukovodiocima sekcija i predsjedavajućem skupštine, za doprinosu promociji i afirmaciji rada BZK „Preporod Srebrenik“. Posebno priznanje Zlatna plaketa dodijeljeno je prof dr Omeru iBrahimagiću za doprinos u razvijanju naučne misli s posebnim fokusom na Bosnu i Hercegovinu.

Monografija BZK Preporod autora Razima Slanjankića predstavlja kompletan prikaz aktivnosti ovog društva od 1995. do 2022. godine. Knjiga je prikaz svih događaja, dešavanja i ljudi koji su obilježili rad Preporoda.

U muzičkom dijelu programa nastupili su interpretatori sevdalinke; Vedad Suljić-harmonika i Adela Smajlović –vokal, koja je otpjevala poznate sevdalinke Ah što ćemo ljubav kriti i Da sam ptica.