VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

U Srebreniku održana promocija CD-a “Kazivanje Kur'ana časnog na bosanskom jeziku”

U Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku, dana 26.04.2023, održana promocija CD-a “Kazivanje Kur'ana časnog na bosanskom jeziku”, u organizaciji gradskog društva Srebrenik a u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Srebrenik.

Ova promocija organizovana je povodom obilježavanja 120. godina od osnivanja kulturnog društva Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“.

Autorica ovog projekta je dr. Amira Redžić, a uz prijevode Kur'ana na bosanski i njegova iščitavanja na bosanskom, a kako je navedeno, naša kultura dobila je mogućnost cjelovitijeg doživljaja i jedinstvene ljepote kur'anskog teksta u smislu vrednota vlastitog govorenog jezika.

Promociju su predvodili prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK “Preporod” BiH i dr. sci. Amira Redžić.


Ranije, u toku dana gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić je u svom kabinetu primio u posjetu predsjednika BZK Preporodu u BiH, prof. dr. Sanjina Kodrića, sekretara Nazifa Salčina i predsjednika BZK Preporod Srebrenik, Razima Slanjankića, a razgovarano je o aktivnostima koje Preporod provodi u posljednjih nekoliko godina, mogućnostima sistemske podrške od strane Gradske uprave, ali i o važnim dostignućima u 120 godina postojanja.

Prisutni su se složili kako je potrebno usvojiti odluke koje će osigurati poseban status za BZK Preporod, HKD Napredak, SPKD Prosvjeta i La Benevolenciju na lokalnom nivou. Također je razgovarano o projektima koji se planiraju realizovati u narednim mjesecima, poput razmjene kulturnog sadržaja i predstavljanja istog srebreničkoj publici.

Posebno je zanimljiv projekt pripreme opere “Tvrtko, kralj bosanski”, koja se temelji na romanu “Ljetopis o kralju Tvrtku” Jasmina Imamovića. Vjerujemo da će opera biti izvedena u Srebreniku, jer se pretpostavlja da je Tvrtko rođen na prostoru ovog grada.