VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

U Narodnom pozorištu u Sarajevu obilježeno 120 godina "Preporoda"

U Sarajevu održan Jubilarni svečani koncert u povodu obilježavanja 120. godina od osnivanja Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“.

U povodu obilježavanja 120. godina od osnivanja Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Sarajevu je u Narodnom pozorištu dana 28.09 2023, održan svečani koncert. Na ovom koncertu Simfonijski orkestar je izveo svjetsku praizvedbu simfonijske svite „Storia bocniaca“ kompozitora Ammara Jaića.

Pod visokim pokroviteljstvom člana predsjedništva BiH Dr Denisa Bećirovića i uz prisustvo velikog broja zvanica iz društvenog, političkog i kulturnog života BiH pred velikim brojem posjetilaca u Narodnom pozorištu u Sarajevu prisutnima se obratio predsjednik BZK Preporod BiH prof dr. Sanjin Kodrić koji je govorio o histiorijski važnoj ulogi Preporoda u kulturnom životu Bošnjaka.

Ovom koncertu su prisutvovali članovi BZK Preporod Srebrenik, Razim Slanjankić, Esad Dedić, Jasmin Brašnjić i Ajdin Osmanović. Koncertu je prisustvovala i delegacija Grada Srebrenika na čelu sa gradonačelnikom Adnanom Bjelićem.

BZK „Preporod“ BiH je najavio sljedeći značajan događaj, koji će se održati za Dan državnosti BiH 2024, a to je premijera opere o kralju Tvrtku Kotromaniću, nastaloj prema romanu Jasmina Imamovića Ljetopis o kralju Tvrtku.