VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

Promocija knjige „Deseta vrata pakla“ autora Rezaka Hukanovića

U Srebreniku održana promocija knjige „Deseta vrata pakla“ autora Rezaka Hukanovića.

U Srebreniku je u okviru međunarodnog mjeseca knjige i u povodu 120 godina od osnivanja Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ održana promocija knjige „Deseta vrata pakla“ autora Rezaka Hukanovića.

Rezak Hukanović je u ljeto 1992. pola godine proveo kao zarobljenik u logorima smrti Omarska i Manjača na području općine Prijedor.  Svoja iskustva  zabilježio je u knjizi, koja je najprije objavljena u Norveškoj, gdje je autor boravio u izbjeglištu. Prema riječima samog autora, knjiga je bila osnov za suđenje mnogim licima optuženim za zločin prema civilima u logorima u okolini Prijedora. Knjiga Deseta vrata pakla prevedena je na norveški, engleski, turski, njemački i nedavno na italijanski jezik. Doživjela je tri izdanja u SAD-u i tri izdanja u Engleskoj. Na bosanskom jeziku knjiga je doživjela osam izdanja.

Rezak Hukanović je rođen 1949. u Prijedoru. Do knjige Deseta vrata pakla objavio je šest zbirki pjesama. Prije rata se bavio novinarstvom, te je povremeno radio na lokalnom radiju. Bio je vlasnik privatne radio stanice u Prijedoru koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u maju 1992. Za vrijeme izbjeglištva u Norveškoj bio je glavni urednik lista Moja BiH.