VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

U Srebreniku otvorena izložba Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti

U Srebreniku je dana 12.09.2023. u organizaciji BZK „Preporod“ gradsko društvo Srebrenik održana izložba pod nazivom Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti.

Autori ove izložbe su prof. dr. Sanjin Kodrić, Dr Erma Ramić Kunić i Dr Alen Kalajdžija. „Izložba Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti dokumentarna je izložba o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarskog perioda.

Izložba pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća. Sve ovo vrijeme, a stjecajem različitih povijesnih okolnosti, tradicija bosanske pismenosti usložnjavala se, učinak čega jeste i višestrukost pisama bosanskog jezika, među kojima su najprije glagoljica i njezine različite varijante, od kojih je za Bosnu karakteristična glagoljica poluoblog tipa, potom posebna varijanta stare ćirilice, tzv. zapadna ćirilica bosanskog tipa, zatim bosančica te arebica, nakon čega slijede različite starije varijante ćirilice i latinice, kao i, napokon, savremena ćirilica savremena latinica, odnosno ćirilica i latinica kakve danas poznajemo i koristimo“, kako reče predsjednik BZK Preporod Sarajevo prof. dr. Sanjin Kodrić.

Izložbi su prisustvovali učenici i nastavnici Mješovite srednje škole Srebrenik i Prve osnovne škole Srebrenik.Tom prilikom predsjednik Kodrić je dodijelio 30-tak knjiga prisutnim učenicima, iz edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga. U muzičkom dijelu programa izvođenjem sevdalinke predstavili su se prof. Jasmin Brašnjić na klaviru i Ajdin Osmanović-vokal.

U svečanom dijelu programa u ime BZK „Preporod“ Srebrenik predsjednik Razim Slanjankić je uručio zlatne plakete prof. dr. Sanjinu Kodriću i generalnom sekretaru BZK „Preporod“ BiH Nazifu Salčinu.

Izložba u Srebreniku ostaje otvorena 15 dana.