VIJESTIBZK "Preporod" Srebrenik

BZK „Preporod“ Srebrenik u emisiji Bosnoljublja RTV TK

U ambijentu bosanske kuće u zaseoku Sarajlići, mjesna zajednica Babunovići, dana 15.11.2023, završeno je snimanje emisije „Bosnoljublja“ RTV Tuzlanskog kantona.

U emisiji koja se bavi promocijom kulture i tradicije BiH bilo je govora o aktivnostima Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ gradsko društvo Srebrenik, pogotovo u kontekstu obilježavanja jubileja 120, godina od osnivanja „Preporoda“.

O ovoj temi najviše je govorio Razim Slanjankić predsjednik BZK Preporod Srebrenik, koji je izdvojio neke najvažnije aktivnosti u 2023. godini, poput promocije Monografije BZK „Preporod“ Srebrenik (1995-2022), zatim manifestaciji „Preporodovi susreti Srebrenik 2023“, izložbi Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti, posjeti Kulturnom društvu Bošnjaka „Preporod“ Split i dr.

O tradicionalnoj muzici naročitio sazu, koja se njeguje u okolini Srebrenik a osim Razima Slanjankića, govorio je i profesor bosanskog jezika i književnosti Sadil Mehmedović. U muzičkom dijelu učestvovali su: Razim Slanjankić, Ahmet Hogić, Armin Hogić, Osman Suljkanović, Sadil Mehmedović, Braća Haris i Ammar Sprečo Muratović i Vedran Stević.

Neke od izvođenih sevdalinki su: Poletjela ptica šarka, Sehija, Pita Hanka Halil mejhandžiju, Haj san zaspala i druge. Urednik i voditelj ove emisije Erda Redžepagić.